wie zijn ze - wat staat er - waar staan ze - waar staan ze voor - waar staan ze achter - waar stonden ze in - waar bestaan ze uit - waarom bestaan ze

mc KASSETT

Muziektheatercollectief KASSETT bestaat uit zangeres en actrice Oukje den Hollander, schrijver en regisseur Frank Siera, filosoof en dramaturg Gerko Tempelman en zakelijk leider Manon Bek. KASSETT is een liefhebber van het denken, omdat ze ervan overtuigd zijn dat denken en bedachtzaamheid de wereld kunnen verbeteren. KASSETT gebruikt taal, muziek en filosofie als middel om bedachtzaamheid te stimuleren. Deze disciplines komen samen in een specifieke vorm van tekstueel en auditief muziektheater, waarin taal en muziek op gelijke hoogte staan. Een belangrijk doel van KASSETT is filosofie toegankelijker te maken. Muziek is een essentieel onderdeel hiervan, om de filosofie niet enkel rationeel te benaderen maar ook op een intuïtievere en emotionelere manier en de gedachte zo te laten beklijven.

KASSETT debuteerde in 2016 met de locatievoorstelling STRANDT (“Fijne filosofische wie-ben-ik-zoektocht”, **** 8weekly). Vervolgens waren ze twee jaar als Nieuwe Maker verbonden aan de Veenfabriek en maakten de voorstellingen HOOFDROL (“Fris-intelligente voorstelling met humor en jazzy muziek”, **** NRC) en KRAAK (“Ingenieuze muziekmachinerie”, *** Theaterkrant, “Interessant muziektheaterexperiment dat naar meer smaakt”, 8weekly). Daarna maakten ze de filosofische hiphop-performance ODE AAN DE TWIJFEL (“Zeer trefzekere performance,” Het Parool) en de western BALLADE VAN BODIE (“De interactie tussen de muzikanten en de acteurs is de sterkste troef van Ballade van Bodie,” Theaterkrant, “De muziek is sowieso de kracht van deze ballade,” *** Volkskrant). Daarnaast maakten ze veel projecten van andere aard, zoals het live podcast event ÉÉN, de interactieve performance / theatrale gedachtewisseling ONDER ANDEREN, de korte locatievoorstellingen DUBIO en TWIJFELZAAIERS en voorstellingen met opleidingen als ArtEZ Muziektheater (HUT en WALRUS) en MBO Theaterschool Rotterdam (SKRIK en HAAR LEVEN HAAR DODEN).

wie is wie

Frank Siera

Frank Siera (1989) is schrijver en regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de Regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het zelfgeschreven SPRAAKWATER (dat in 2016 in het Duits is vertaald en in 2019 in het Frans). Hij schreef voor o.a. de Veenfabriek, De Nationale Opera, mugmetdevuurvliegen, het Schrijversgevang, Operafront, muziekensemble Ikarai, Stichting Nieuwe Helden, De Kosmonaut en De Queeste. RITRATTO, de opera waar hij het libretto van schreef, werd door Trouw en de BBC beloond met 5 sterren. Zijn teksten zijn gepubliceerd in literaire tijdschriften Kluger Hans en Extra Extra en bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. In 2016 won hij Verse Tekst met zijn tekst ONGERIJMD. Hij regisseerde o.a. bij Theater Branoul, Toneelgroep de Appel, De Queeste, het Koninklijk Conservatorium en verschillende muziekensembles. Daarnaast was hij een aantal jaar verbonden als theaterprogrammeur aan kunstenfestival Parksessies, geeft hij schrijfles aan ArtEZ Muziektheater en begeleidt hij productieleiders aan de Theaterschool van Amsterdam in het schrijven van projectplannen.

Oukje den Hollander

Oukje den Hollander (1988) is zangeres en actrice. Ze studeerde in 2013 af als klassiek zangeres aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met ARIA VAN EEN ANGSTHAAS. In 2015 studeerde ze af aan de master Theaterzang van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en het Conservatorium van Amsterdam, met de voorstelling ZELFZUCHT. Ze speelde o.a. bij de Veenfabriek, Stichting Nieuwe Helden, Likeminds, Shaffy Chantant, Yo!Opera en De Queeste. Ze zong o.a. bij The Kyteman Orchestra, Club Classique, Out Cast Dance Company, het TenToon ensemble en met Flip Noorman. Als zangeres was ze onderdeel van haar eigen trio Mannekijn en als theatermaker is ze actief bij DOX en PS|Theater. Op de HKU was ze gastdocent voor een masterclass muziektheater. Het NRC beloonde haar debuutalbum ‘idyllen’ met 4 sterren en met ‘Het liefste was ik klein’ won ze de 3voor12 Leiden Popsong van het Jaar.

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman (1988) is filosoof, dramaturg en theoloog. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de KU Leuven. Gerko is een veelgevraagd spreker en geeft filosofische cursussen bij instellingen als de Internationale School van Wijsbegeerte, de HOVO, Volksuniversiteiten in Nederland en de Vrije Academie. Als spreker en podcastmaker is Gerko sinds 2019 als Strominee betrokken bij Stroom Amsterdam. Hij was initiatiefnemer van o.a. de Nederlandse Death Cafés, een Kerk voor Atheïsten en Agnosten en Dominees achter de ramen op de wallen. In 2018 schreef hij zijn debuut Ongeneeslijk Religieus dat door Trouw met 4 sterren werd bekroond, en schreef vervolgens de boeken Onzeker Weten en Verlost van Onzin. Gerko is sinds de voorstelling HOOFDROL als filosofisch dramaturg betrokken bij KASSETT.

Manon Bek

Manon Bek is zakelijk leider bij KASSETT en werkt daarnaast als productieleider en theaterwetenschapper. Ze studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit van Sydney, en een master Theatre Studies. Ze maakte eerder een podcast over muziektheater. Naast KASSETT is ze zakelijk leider bij danscollectief Man||Co en danstheater VOS, contextprogrammeur en marketingmedewerker bij theater TAQA de Vest in Alkmaar en productioneel en financieel medewerker bij Karavaan Festival.

KASSETT voor KASSETT

4