wie zijn ze - wat staat er - waar staan ze - waar staan ze voor - waar staan ze achter - waar stonden ze in - waar bestaan ze uit - waarom bestaan ze

mc KASSETT

Muziektheatercollectief KASSETT bestaat uit zangeres en actrice Oukje den Hollander, schrijver en regisseur Frank Siera, productieleider Selma Hanzon-Keijzer en filosoof en dramaturg Gerko Tempelman. KASSETT is een liefhebber van het denken, omdat ze ervan overtuigd zijn dat denken en bedachtzaamheid de wereld kunnen verbeteren. KASSETT gebruikt taal, muziek en filosofie als middel om bedachtzaamheid te stimuleren. Deze disciplines komen samen in een specifieke vorm van tekstueel en auditief muziektheater, waarin taal en muziek op gelijke hoogte staan. Een belangrijk doel van KASSETT is filosofie toegankelijker te maken. Muziek is een essentieel onderdeel hiervan, om de filosofie niet enkel rationeel te benaderen maar ook op een intuïtievere en emotionelere manier en de gedachte zo te laten beklijven.

KASSETT was als Nieuwe Maker verbonden aan de Veenfabriek van maart 2017 tot maart 2019. HOOFDROL was één van de best bezochte voorstellingen op het Over het IJ Festival in 2017 (“Fris-intelligente voorstelling met humor en jazzy muziek”, **** NRC). De zalentour van KRAAK startte in de Leidse Schouwburg en eindigde oktober 2018 in de Leidse Stadsgehoorzaal (“Ingenieuze muziekmachinerie”, *** Theaterkrant. “Interessant muziektheaterexperiment dat naar meer smaakt”, *** 8weekly). Hiervoor maakten zij de locatievoorstelling STRANDT (“Fijne filosofische wie-ben-ik-zoektocht”, **** 8weekly) en in 2019 ging hun jongste voorstelling ODE AAN DE TWIJFEL in première (“Zeer trefzekere performance,” Het Parool).

naam

wie is wie

Frank Siera

Frank Siera (1989) is schrijver en regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de Regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het zelfgeschreven SPRAAKWATER (dat in 2016 in het Duits is vertaald en in 2019 in het Frans). Hij schreef voor o.a. de Veenfabriek, De Nationale Opera, mugmetdevuurvliegen, het Schrijversgevang, Operafront, muziekensemble Ikarai, Stichting Nieuwe Helden, De Kosmonaut en De Queeste. RITRATTO, de opera waar hij het libretto van schreef, werd door Trouw en de BBC beloond met 5 sterren. Zijn teksten zijn gepubliceerd in literaire tijdschriften Kluger Hans en Extra Extra en bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. In 2016 won hij Verse Tekst met zijn tekst ONGERIJMD. Hij regisseerde o.a. bij Theater Branoul, Toneelgroep de Appel, De Queeste, het Koninklijk Conservatorium en verschillende muziekensembles. Daarnaast was hij een aantal jaar verbonden als theaterprogrammeur aan kunstenfestival Parksessies,  geeft hij schrijfles aan ArtEZ Muziektheater en begeleidt hij productieleiders aan de Theaterschool van Amsterdam in het schrijven van projectplannen.

Oukje den Hollander

Oukje den Hollander (1988) is zangeres en actrice. Ze studeerde in 2013 af als klassiek zangeres aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met ARIA VAN EEN ANGSTHAAS. In 2015 studeerde ze af aan de master Theaterzang van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en het Conservatorium van Amsterdam, met de voorstelling ZELFZUCHT. Ze speelde o.a. bij de Veenfabriek, Stichting Nieuwe Helden, Likeminds, Shaffy Chantant, Yo!Opera en De Queeste. Ze zong o.a. bij The Kyteman Orchestra, Club Classique, Out Cast Dance Company, het TenToon ensemble en met Flip Noorman. Als zangeres was ze onderdeel van haar eigen trio Mannekijn en als theatermaker is ze actief bij DOX en PS|Theater. Op de HKU was ze gastdocent voor een masterclass muziektheater. Het NRC beloonde haar debuutalbum ‘idyllen’ met 4 sterren en met ‘Het liefste was ik klein’ won ze de 3voor12 Leiden Popsong van het Jaar.

Selma Hanzon-Keijzer

Selma Hanzon-Keijzer (1990) studeerde in 2015 af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten in Amsterdam. Tijdens haar opleiding liep zij o.a. stage bij de WijkSafari Utrecht van het Zina Platform en Vreugdetranen Drogen Snel van het Ro Theater. Ze studeerde af met de locatievoorstelling TULPMANIA van de Veenfabriek waar zij Frank Siera en Oukje den Hollander ontmoette. Sindsdien werkte Selma als productieleider bij o.a. De Warme Winkel, het Ro Theater, Oorkaan, de Veenfabriek, George & Eran Producties, het NUT en PS|Theater. Op het Conservatorium van Amsterdam gaf ze een gastcollege over cultureel ondernemerschap. Skyggespill, de Oorkaanvoorstelling die zij produceerde, ontving de YAMaward voor Best Production of the Year.

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman (1988) is filosoof en theoloog. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de KU Leuven. Gerko is een veelgevraagd spreker en geeft filosofische cursussen bij instellingen als de Internationale School van Wijsbegeerte, de HOVO, Volksuniversiteiten in Nederland en de Vrije Academie. Als spreker, podcastmaker en theoloog is Gerko sinds 2019 als Strominee betrokken bij Stroom Amsterdam. Hij was initiatiefnemer van de Nederlandse Death Cafés een Kerk voor Atheïsten en Agnosten, Dominees achter de ramen op de wallen en meer. In 2018 schreef hij zijn debuut Ongeneeslijk Religieus dat door Trouw met 4 sterren werd bekroond. Gerko is sinds de voorstelling HOOFDROL als filosofisch dramaturg betrokken bij KASSETT.

KASSETT voor KASSETT