WANKLANK (2023–2023)

co-productie met Ikarai
muziektheater over de omstreden filosoof
Gerard Bolland

“De teekenen des tijds doen mij een donkere toekomst voorzien.” Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien. Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland: bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?

WANKLANK, een co-productie van KASSETT en Ikarai, duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici kruipen in het hoofd van Bolland. Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?

WANKLANK gaat op 4 mei in première in de Leidse Schouwburg in het kader van Theater na de Dam. Zie de speellijst voor alle data.

Luister de muziek van WANKLANK op Spotify.

KASSETT werkt deze periode vanuit het filosofische thema ‘de onbegrijpelijke ander’. Want in gepolariseerde tijden lijken anderen door onbegrip erg ver van ons af te staan, maar staan we in werkelijkheid niet veel dichter bij onze ogenschijnlijke tegenpolen? Of is het eigenlijk onmogelijk (of zelfs onwenselijk) een ander volledig te begrijpen? WANKLANK is het vijfde ‘onbegrijpelijke ander’-project.

Persberichten

Het begrijpen van een onmogelijke man

"Het altijd filosofische en bespiegelende KASSETT-repertoire analyseert de omstreden filosoof Gerard Bolland. Op het podium ontspint zich een boeiend spel tussen Den Hartogh die in hoofd, huid en snor kruipt van Bolland, en Hollander die zich voordoet als pianospeelster en stille bewonderaar, de joodse Ester Vas Nunes."

Moeten we iedereen begrijpen? Zelfs Bolland, vader van het fascisme?

"Sterk in WANKLANK is de dialoog tussen acteurs Oukje den Hollander en Freek Den Hartogh, die daarin steeds heen en weer schieten tussen de rollen van Bolland en Ester en zichzelf. (...) Camiel Jansens compositie past bij het confronterende theater van KASSETT en wisselt harde, dissonante klanken tijdens Bollands speeches af met subtiele, cinematografische melodieën. Theater is bij uitstek een plek waar we worden uitgedaagd om empathie en begrip te tonen voor anderen. En dat is van belang."

Een geweldige voorstelling

"Een geweldige voorstelling over een foute denker, Bolland, die je uitdaagt en prikkelt om over na te denken. Wat moet je aan met mensen die fascistisch denken - kun je die begrijpen, moet je die willen begrijpen?"

Credits

tekst en regie
Frank Siera
compositie
Camiel Jansen
songs
Oukje den Hollander, Camiel Jansen
spel en muziek
Freek den Hartogh, Oukje den Hollander, Camiel Jansen, Tessel Hersbach, Yanna Pelser, Jelle van der Meulen, Jeroen Batterink / Bram Knol
filosofische dramaturgie
Gerko Tempelman
scenografie
Lucas Kramer
lichtontwerp
Wout Panis
geluidsontwerp
Nina Kraszewska
techniek
Ron van Dijk, Luuk van Leeuwen
kostuums
Anouk van Schie
productie
Joppe Kos
zakelijke leiding
Manon Bek
regie- en productieassistentie
Nuria Tabak
met dank aan
Fonds Podiumkunsten, Gemeente Leiden, Lira Fonds, Stichting Melanie, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal